این سوال که چرا و چگونه رویاهای ما تحت تأثیر زندگی روزمره ما قرار گرفته است، مدتهاست دانشمندان را مجذوب خود کرده است و یک مطالعه جدید روشن میکند که چگونه گسترش COVID-19 - و تغییرات مداوم در عادات ما - بر آنچه ما در مورد آن رویا مىبینیم تأثیر میگذارد.
این مطالعه نشان داد که با پیشرفت همهگیری کرونا، خشم و غم و اندوه در خواب بیشتر دیده میشود و در برخورد با شیوع ویروس پیوندهای محکمتری با مضامینى مانند آلودگی و تمیزی وجود دارد.
در حالی که تصور میشود رویاها ادامه طبیعی آنچه در طول مدت بیداری ما اتفاق میافتد است، این تحقیقات جدید درک جالبی در مورد اینکه چگونه فاصله اجتماعی و شستن دست ممکن است بیش از ابتلا به COVID-19، ذهن ما را در خواب درگیر خود کند، به دانشمندان مىدهد.
محققان در مقاله خود که در PLOS One منتشر شده است، مینویسند: "این نتایج این فرضیه را تأیید میکند که رویاهای زمان همهگیرى منعکس کننده رنج روحی، ترس از سرایت و تغییرات مهم در عادتهای روزمرهاى که به طور مستقیم بر مفهوم اجتماع تأثیر میگذارد، است."
این تیم در مجموع 239 گزارش خواب (رویا) ارسال شده توسط 67 نفر مختلف در برزیل، از قبل و بعد از قرنطینه در مارس و آوریل - زمانی که همهگیرى ویروس کرونا آغاز شد - را بررسى کردند.
از نظر آماری تعداد واژههای مرتبط با عصبانیت و غم و اندوه در رویاهای زمان همهگیرى قابل توجه بود و کلمات مربوط به آلودگی و تمیزی نیز افزایش داشت (به عنوان مثال کلمه "حمام").
رویاهای زمان همهگیرى به طور کلی کلمات بیشتری را نیز ارائه میدهند، اگرچه تفاوت قابلتوجهی در تعداد کلمات مربوط به بیماری، سلامتی، مرگ یا زندگی وجود ندارد. تعداد کلمات مرتبط با احساسات مثبت و منفی نیز در همان حد باقی ماند.
محققان در مقاله خود نوشتند که مقایسه گزارش خواب منعکسکنندهی یک تجربه آسیبزای جمعی است، همانطور که معمولاً در طاعون، جنگ و بلایای طبیعی اتفاق میافتد.
نویسندگان این مقاله معتقدند که تمرکز بر تغییر عادتهای روزمره در دوران قرنطینه، به جای نگرانی در مورد بیماری یا مرگ، ممکن است به این دلیل باشد که گزارشات خواب در اوایل موج اول همهگیری جمعآوری شده است (فقط یک شرکت کننده در این مطالعه گزارش کرده است که به COVID-19 مبتلا شده است).
واقعاً تعجبآور نیست که رویاهای شبانه ما با تغییر زندگی روزمره ما در حال تغییر هستند - دانشمندان مدتهاست پذیرفتهاند که رویاها راهی برای پردازش تجارب و احساسات مغز ما هستند - اما جالب است که همین تغییرات را با جزئیات خاصى مشاهده کنیم، چرا که همه ما اختلالات مشابهى را در شیوه زندگیمان تجربه مىکنیم.
در زمان همهگیرى ویروس کرونا شاهد افزایش تعداد افرادی که خوابهای واضحی میبینند نیز هستیم، چیزی که به گفته کارشناسان میتواند ناشی از مختل شدن برنامه خواب باشد و یا به دلیل اینکه در این دوران در پایان هر روز، موضوعات خیلى بیشترى براى پردازش و مقابله داریم.
محققان در مقاله خود مینویسند: "به طور کلی، نتایج ما با این فرضیه مطابقت دارد که رویاها در طول دوران قرنطینه منعکس کننده چالشهای بیداری ایجاد شده توسط همه گیرى COVID-19 است."
این تحقیق در PLOS One منتشر شده است.
# روانشناسی # ویروس کرونا # همهگیری