همزمان با افزایش تعداد بیماران مبتلا به ویروس کرونا، پزشکان الگوهایی برای چگونگی پیشرفت علائم معمول بیماری، شناسایی کردهاند.
به استناد مراکز کنترل و پیشگیری بیماریها، 40 درصد موارد ابتلا به ویروس کرونا، بدون علامت هستند و 20 درصد مواردِ علامتدار، شدید یا بحرانی میشوند.
در میان بیمارانی که دچار علائم میشوند، معمولاً تب و سرفه اولین علائمی هستند که بروز میکنند. غالباً گلودرد، سردرد، تیر کشیدن و دردهای عضلانی، حالت تهوع یا اسهال نیز در ادامه بروز میکنند (اگرچه در موارد شدید، مشکلات دستگاه گوارش میتواند زودتر در حین عفونت ظاهر شود).
بیماران با عفونتهای شدید دچار تنگی نفس میشوند. تنگی نفس یکی از علائم بارز ویروس است که حدود پنج روز پس از شروع علائم ظاهر میشود.
اما علائم معمولاً بلافاصله پس از آلوده شدن فرد ظاهر نمیشوند. طبق مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، دورهی نهفتگی متوسط ویروس حدود چهار تا پنج روز است.
در طول آن زمان، یک فرد آلوده احتمالاً هنوز نمیداند که بیمار است، اما شواهد نشان میدهد که وی میتواند ویروس را در مرحله قبل از بروز علائم نیز منتقل کند.
پس از مشاهده هزاران بیمار در پی شیوع این ویروس در چین در اوایل سال جاری، بیمارستانها الگوی بروز علائم را در میان بیماران COVID-19 شناسایی کردند:
اگرچه بیماران بیمارستان را ترک میکنند اما این به این معنی نیست که علائم آنها کاملاً از بین رفته است. برخی از بیماران مبتلا به ویروس کرونا، تا چند ماه علائمی شامل درد قفسهی سینه، تنگی نفس، حالت تهوع، تپش قلب و از بین رفتن حس بویایی و چشایی را دارند.
افرادی که بیمار شدهاند و هرگز در بیمارستان بستری نشدهاند نیز میتوانند علائم طولانی مدت داشته باشند.
گزارش ماه ژوئیه از محققان CDC نشان داد که از بین نزدیک به 300 بیمار علامتدار، 35 درصد، دو تا سه هفته پس از آزمایش مثبت به حالت معمول سلامتی خود برنگشتهاند.
بیمارانی که بعد از چند هفته احساس بهتری داشتند معمولاً گفتند که علائم آنها چهار تا هشت روز پس از آزمایش برطرف شده است. آنها گفتند: از دست دادن بویایی و چشایی معمولاً طولانیترین زمان را برای بازگشت به حالت عادی نیاز دارد، به طور متوسط حدود هشت روز.
گرچه ویروس کرونا ابتدا به ریهها حمله میکند، اما میتواند قلب، کلیهها، کبد، مغز و رودهها را نیز آلوده کند. برخی تحقیقات حاکی از آن است که COVID-19 به جای بیماری تنفسی، یک بیماری عروقی است، به این معنی که میتواند از طریق رگهای خونی عبور کند و همین دلیل عوارض جانبی مانند آسیب قلبی یا سکته مغزی است.
دانشمندان چند نظریه دارند که چرا برخی از بیماران مبتلا به ویروس کرونا، به سرعت حالشان بدتر میشود. یکی از این نظریهها این است که سیستم ایمنی با تولید "طوفان سیتوکین" واکنش بیش از حد نشان میدهند، این یعنی انتشار سیگنالهای شیمیایی که به بدن دستور میدهد به سلولهای خودش حمله کند.
دکتر Panagis Galiatsatos، پزشک ریوی در مرکز پزشکی Johns Hopkins Bayview، این فرایند را با یک زلزله مقایسه کرد. به طور کلی، این ساختمانهای در حال فروپاشی هستند که باعث کشته شدن کسی میشوند، نه خود زمین لرزه.
وی گفت: "عفونت شما صدای سیستم ایمنی بدن شماست. اگر سیستم ایمنی بدن شما از ساختار خوبی برخوردار نباشد، در حال فروپاشی است."
پس از بروز علائم، با برخی از علائم اولیه باید با هوشیاری بیشتری نسبت به علائم دیگر برخورد شود.
مگان کافی، یک پزشک متخصص بیماریهای عفونی که دادههای ونژو را تجزیه و تحلیل کرده است، به Business Insider گفت: "من همیشه در مورد تنگی نفس قبل از هر چیزی میپرسم، زیرا باید به کسی که این علامت را دارد فوراً کمک شود."
بیمارانی که مبتلا به سندروم حاد تنفسی هستند ممکن است مجبور به استفاده از دستگاه تنفسی در ICU شوند. کافی تخمین زد که از هر چهار بیمار مبتلا به COVID-19 در بیمارستان، یک نفر در ICU بستری میشود. وی افزود، کسانی که در نهایت ترخیص میشوند باید یک ماه دیگر استراحت کنند تا بهبودی حاصل شود.
اما مشاهده عفونتهای ویروس کرونا بر اساس میانگین، میتواند این واقعیت را پنهان کند که بیماری اغلب به صورت خطی پیشرفت نمیکند.
کافی گفت: "مقاطع بیماری میتوانند گام به گام به تدریج بدتر شوند، همچنین میتوانند بالا و پایین داشته باشند ، یک روز خوب عمل کنند، روز دیگر بدتر. یک پیرمرد 80 ساله با مشکلات پزشکی ممکن است خیلی خوب بهبود بیابد، اما گاهی اوقات یک زن 40 ساله بدون هیچ مشکل پزشکی نتواند."
این مطلب با گذشت زمان و با یافتههای تحقیقات جدید بهروز میشود.
این مقاله توسط Business Insider منتشر شده است.
# ویروس کرونا # همهگیری