در سالهای اخیر هر چیزی که از قدیم داشتیم با گذشت زمان و پیشرفت شبکههای اجتماعی یک پسوند "اجتماعی" هم گرفته است. نیاز به جامعه در ذات انسانها نهفته است. ما به عنوان یک گونه، برای زنده ماندن و رشد به همکاری با یکدیگر وابستهایم. رسانههای اجتماعی سریعترین بازار در حال رشد هستند و طبیعتاً تجارتها و مشاغل گوناگون سعی میکنند از این قابلیت، نهایت استفاده را ببرند.
جالب است که 54 درصد از بازاریابان B2B یا بین شرکتی، شبکههای اجتماعی را برای ایجاد پتانسیل تقاضا، کاملا موثر میدانند.
صدها استراتژی مختلف مرتبط با شبکههای اجتماعی وجود دارد که مشاغل برای بهتر شدن موقعیت خود در بازار به کار میگیرند. اما سوال این است که کدام یک از نظر سوددهی بهترین است؟
امروزه دو مفهوم رایج، بازاریابی در شبکههای اجتماعی و فروش اجتماعی هستند. در نگاه اول، این دو با یکدیگر ارتباط نزدیکی دارند، زیرا هر دو بر اساس تعامل با مردم در شبکههای اجتماعی هستند. با این حال تفاوتهای عمدهای بین این دو وجود دارد. برای درک بهتری از این مفاهیم، بیایید هر دو را بررسی کنیم.
فروش اجتماعی چگونه کار میکند؟
فروش اجتماعی روشی است برای ایجاد فروش با استفاده از برقراری روابط هدفمند با مشتریان بالقوه یا احتمالی.
این باور که داشتن پیوندهای قوی با شبکه گستردهای از مشتریان بالقوه عامل اصلی در بالا بردن میزان فروش است، در هستهی اصلی فروش اجتماعی نهفته است. منطق این مفهوم ساده است، وقتی صحبت از تصمیمگیری برای خرید میشود، مردم به طور غریزی به برندی روی میآورند که قبلاً با آن تعامل داشتهاند. احساس آشنایی، ارتباط مثبتی با برند ارائه شده ایجاد میکند و متعاقباً، مخاطبان هدف شما را به خرید محصولات شما ترغیب میکند.
یک عامل دیگر در بوجود آمدن این ایده، شباهتهای فروش اجتماعی و دوستیهای انسانی است. در اصل، هر رابطهی دوستی یک توافق سودمند است. برای نتیجهگیری خوب از آن، هر دو طرف باید آمادهی تعامل باشند.
موقعیتی را فرض کنید که دوستی دارید که در مشاورهی مالی بسیار عالی عمل میکند. همچنین فرض کنید متأسفانه، امسال سال خوبی برای شما نبوده است و در حال حاضر مشکلات مالی زیادی روبرو هستید. چه کسی را برای مشورت انتخاب میکنید؟ قطعا دوست شما اولین نفر در لیست است! حتی اگر او هرگز مستقیماً شما را مجبور نکرده باشد که مشتری او شوید، اما اطمینان دارید که او یک حرفهای است.
در مورد فروش اجتماعی هم همینطور است. هنگامی که مشتریان احتمالی شما به محصولات یا خدماتی که ارائه میدهید به شدت نیاز دارند، کسب و کار شما میتواند همانند آن دوست شما آمادهی ارائه کمک به آنها باشد. این واقعیت که همیشه در کنار آنها بودهاید، همواره برای آنها باارزش است و باعث میشود که در صورت نیاز، بیمعطلی به شما مراجعه کنند.
فروش اجتماعی لزوماً فروش فوری در پی ندارد، اما در طولانی مدت معجزه میکند. کسب و کار شما بخشی از اکوسیستم مشتریان احتمالی شما میشود، بنابراین مراجعه آنها به شما یک اتفاق طبیعی است.
در دوران دیجیتالی شدن همه چیز، فقط یک راه برای فروش اجتماعی وجود دارد: از طریق رسانه های اجتماعی! بسترهای شبکههای اجتماعی مختلفی برای ایجاد ارتباط قوی با مخاطبان وجود دارد. برای انجام موفقیتآمیز این کار فقط باید تکنیک مناسب را خوب بدانید.
- برندسازی شخصی
برندسازی شخصی به هنر ساختن یک شخصیت آنلاین و در نتیجه محبوب کردن تجارت شما در میان مشتریان بالقوه اطلاق میشود. برای انجام این کار، شما باید یک تصویر منسجم از خود در شبکههای اجتماعی مختلف بسازید و محتوای مرتبط با تجارت خود را به صورت مداوم و مستمر به اشتراک بگذارید.
- گوش دادن اجتماعی
فروش اجتماعی موفقیتآمیز به معنای گفتگو بین دو طرف است، شما و مشتریان احتمالی. همانطور که تولید محتوا تاثیر شگفتانگیزی در شناخته شدن شما دارد، ارتباط دو طرفه با کاربران، گوش دادن فعال را نیز شامل میشود. به این معنی که شما نظرات کاربران خود را پیگیری کرده و سریعاً واکنش نشان دهید.
- اتوماتیک کردن
یکی از راههای تسهیل فروش اجتماعی استفاده از روش خودکار است. به عنوان مثال، شما میتوانید از نرمافزاری استفاده کنید که با شبکههای اجتماعی ادغام شده و اطلاعات بدست آمده از آنجا را با سیستم CRM یا مدیریت ارتباط با مشتریان خود مطابقت دهد. به این ترتیب، فقط با یک کلیک میتوانید ارتباط گستردهای با کاربران داشته باشید و این باعث میشود کار تیم فروش شما راحتتر شود!
- رصد مشتریان احتمالی
تعداد کاربران شبکههای اجتماعی به طور مداوم در حال افزایش است بنابراین شبکه تجاری شما نیز باید گسترش یابد. باید اطمینان حاصل کنید که مشتریان احتمالی را رصد میکنید و در مورد تغییرات صنعت، هشدارهای مربوطه را دریافت میکنید.
مزایای فروش اجتماعی
در نگاه اول فروش اجتماعی ممکن است خیلی پر هرج و مرج به نظر بیاید. با این حال، هنگامی که مزایای آن را بدانید، متوجه میشوید که چرا این استراتژی فروش برای بسیاری از سازمانهای بین شرکتی(B2B) ضروری شده است. در اینجا برترین مزایای فروش اجتماعی را بیان میکنیم:
- فروش اجتماعی، چرخهی فروش را تسریع میبخشد.
طبق آمار، فروشندگانی که فروش اجتماعی را به طور معمول انجام میدهند، معاملات خود را به طور متوسط 20 روز سریعتر از کسانی که انجام نمیدهند، میبندند. دلیل این امر این واقعیت است که فروش اجتماعی به شما این امکان را میدهد که قبل از صحبت با مشتریان، تخصص خود را به آنها نشان دهید و به برند خود ارزش محسوسی بدهید. آنها بیشتر مایل به همکاری با شما هستند، بنابراین قطعا برای اینکه متقاعدشان کنید که محصول شما همان چیزی است که نیاز دارند، وقت کمتری لازم است.
- فروش اجتماعی یک مزیت رقابتی است.
اگر کسب و کار شما در یک بازار رقابتی فعالیت میکند، در نهایت برنده آن کسی است که ارزش بیشتری به جامعه هدف خود میدهد. اگر نام تجاری شما شناخته شده باشد، میتواند به شما کمک کند در میان رقبا برجسته شوید و مشتریان آنها را "بدزدید".
- فروش اجتماعی برای اعتبار شما در اینترنت عالی است.
72٪ از کل خریداران بین شرکتی(B2B)، قبل از تصمیمگیری در مورد خرید، در رسانههای اجتماعی تحقیقات فشرده انجام میدهند. بنابراین، نشان دادن و اثبات کردن شایستگی شما با تعامل آنلاین با جامعه هدف، میتواند چهرهی مناسبی از شما ایجاد کند و آنها را متقاعد کند که شما یک برند تجاری قابل اعتماد هستید.
- فروش اجتماعی وفاداری مشتری را افزایش میدهد.
فروش اجتماعی در واقع میتواند پیوندهای محکمتری را با مخاطبان هدف شما بسازد و متعاقباً آنها را به مشتریانی وفادار تبدیل کند. تعامل مداوم که شامل فعالیت مستمر در شبکههای اجتماعی مانند نوشتن، به اشتراکگذاری و اظهار نظر است، شما را در طولانی مدت با 45٪ از مشتریان سابق در تماس نگه میدارد. آنها در صورت دریافت نوتیفیکیشن با صفحه شما دائم در تماس خواهند بود، بنابراین از به روزرسانیهای کسب و کار شما اطلاع خواهند داشت.
- فروش اجتماعی بسیار مقرون به صرفه است.
فروش اجتماعی نیازی به سرمایهگذاری مالی زیادی ندارد. تنها نیاز است به طور یکپارچه در لیست فعالیتهای روزمره کسب و کار شما قرار بگیرد.
معایب فروش اجتماعی
فروش اجتماعی فرصتی خارق العاده برای مشاغل است که فروش خود را چند برابر کنند. با این حال، با توجه به ماهیت این استراتژی، برخی از معایب خاص نیز وجود دارند که باید در نظر بگیرید:
- زمانبر است
فروش اجتماعی بر ایجاد روابط بلند مدت با مشتریان احتمالى شما متمرکز است. این روش یک رویکرد استراتژیک است، بنابراین نمیتواند یک معاملهی آنى را برای شما فراهم کند. باید این موضوع را متوجه باشید که قبل از اینکه مشتریهای احتمالی شما به مشتریان وفادار تبدیل شوند، باید زمانى را به آنها اختصاص دهید و برایشان ارزش قائل شوید.
این امر مستلزم انضباط و پشتکار بسیار زیادی است. فروش اجتماعی نه تنها یک روند طولانی، بلکه یک روند مستمر نیز است. باید مرتباً به صورت آنلاین حضور داشته باشید و به طور منظم با جامعه هدف خود تعامل داشته باشید.
- جای کمی برای خطا
هر آنچه را که در اینترنت مینویسید، آنجا میماند. بنابراین، اگر رسوایی به بار بیاورید، اساساً کار شما به پایان رسیده است. اگرچه توجه به شبکه های اجتماعی بخش مهمی در فروش اجتماعی است، اما باید در مورد محتوا و نحوه انتشار آن به صورت آنلاین، دقیق باشید.

اسرار بازاریابی شبکههای اجتماعی
بازاریابی شبکههای اجتماعی فرآیند تولید و به اشتراک گذاری محتوا در بستر رسانههای اجتماعی برای تبلیغ محصولات و تعامل مستقیم با مخاطبان مورد نظر شما است.
بازاریابی در شبکههای اجتماعی یکی از محبوبترین و گستردهترین استراتژیهای بازاریابی دیجیتال است. این روش توسط مشاغل با هر سطح و تخصصی در سراسر جهان استفاده میشود، از مشاغل کوچک خانوادگی گرفته تا شرکتهای بزرگ چند ملیتی.
یکی از دلایل عمدهای که این روش را این همه به رسمیت میشناسند، همه کاره بودن آن است. بازاریابی در شبکههای اجتماعی میتواند شما را در رسیدن به اهداف مختلفی یاری کند و لازم نیست فقط بر ایجاد فروش بیشتر تمرکز کنید. برخی از مثالهای دیگر از مواردی که براى آنها میتوان از بازاریابی در شبکههای اجتماعی استفاده کرد، شامل ارتقاى سطح آگاهی از برند، ایجاد تصویر بهتر از برند و وفاداری مشتری است.
اصول چگونگی تبدیل شدن به یک بازاریاب موفق در شبکههای اجتماعی شامل موارد زیر است:
- محتوای منحصر به فرد
بازاریابی در شبکههای اجتماعی بسیار رقابتی است، بنابراین برای جلب توجه مخاطبان مورد نظر خود، باید برجسته باشید. تنها راه برای انجام این کار، تولید محتوای منحصر به فرد و ارزشمند است به طورى که برای کسانى که شما را دنبال مى کنند جالب باشد.
- محتوای متناسب با بسترهای نرمافزاری
امروزه بسترهاى رسانههای اجتماعی بسیار مختلفى وجود دارد. مفهوم "گرد هم آوردن مردم" همه آنها را متحد میکند. در عین حال، از لحاظ کاربران اصلی و امکاناتى که به سازندگان محتوا ارائه میدهند، تفاوتهاى بسیارى دارند. قبل از اینکه تلاش خود را برای بازاریابی در شبکههای اجتماعی آغاز کنید، باید بدانید که مخاطبان شما چه کسانی هستند، از کدام بسترهاى رسانههای اجتماعی استفاده میکنند و احتمالا با چه نوع محتوایی سرگرم میشوند.
- محتوای خود را تعاملی کنید
مزیت اصلی شبکههای اجتماعی این است که ارتباط دو طرفه بین مشاغل و مخاطبان مورد نظرشان را بدون هیچ واسطهای تسهیل میکند. اطمینان حاصل کنید که بیشترین بهره را از آن میبرید و دنبال کنندگان خود را مجبور میکنید که زمان بیشتری را در صفحهى شما سپری کنند. چیزهایى که بیشترین تعامل را ایجاد مىکنند از یک بستر نرمافزاری به دیگری متفاوت است و با اضافه شدن امکانات جدید، به سرعت تغییر میکند. در حال حاضر، رایجترینها براى ایجاد محتوای تعاملی شامل نظرسنجیهای لینکدین و استورىهای اینستاگرام، با مجموعهاى وسیع از ابزارها مانند ماسک، برچسبهاى سوالى و برچسبهاى مسابقهاى و تصاویر فیسبوک است. همهی این موارد به شما در جلب توجه مخاطبان مورد نظرتان و افزایش میزان تعامل کمک میکند.
- سرگرم کنید، بازاریابی نکنید!
ما مىدانیم، هدف اصلی شما بازاریابی نام تجاریتان است، اما مردم از تلاش مشاغل براى فروش خسته شدهاند. اصلا، بسترهای رسانههای اجتماعی برای افراد عادى ایجاد شده تا بتوانید خود را سرگرم کنند. بنابراین، اساساً، فعالیتهای مربوط به تجارت، تهاجمی تلقی میشوند. برای جلوگیری از این برچسبها، اطمینان حاصل کنید که دنبال کنندگان خود را به جای خسته کردن، سرگرم میکنید. یک کاربر عادی رسانههای اجتماعی هنگام پیمایش در خبرخوان خود، تقریباً 1.7 ثانیه وقت صرف هر پست میکند، در حالی که برای جلب توجه واقعی شخص حداقل به 3 ثانیه زمان نیاز دارید. اطمینان حاصل کنید که محتوای شما پیچیده و چند لایه باشد. مردم را به تمرکز بر روی آخرین پست خود ترغیب کنید. اگر این پست یک پیام نوشتاری است، مستقیماً به اصل مطلب بروید. خوانندگان خود را متعجب و شوکه کنید و برایشان الهامبخش باشید! اگر میخواهید یک تصویر به اشتراک بگذارید، مطمئن شوید که واضح و جذاب باشد و اگر اهل ویدئو پست کردن هستید، یک زیرنویس بزرگ روى آن قرار دهید. این یک واقعیت ثابت شده است که افزودن زیرنویس به ویدیوی شما میتواند باعث افزایش 12 درصدی مدت زمان مشاهدهى آن شود.
مزایای بازاریابی شبکههای اجتماعی
بازاریابی در شبکههای اجتماعی مزایای بسیاری دارد که محبوبیت این مفهوم را توجیه میکند. بازاریابی از طریق رسانههای اجتماعی...
- به شما این امکان را میدهد که داستانی را تعریف کنید
بازاریابی در شبکههای اجتماعی راهی عالی برای امکان قصهگویی است. با فعال بودن در شبکههای اجتماعی شما یک شخصیت آنلاین معتبر و سرزنده را میسازید که به هویت برند شما کمک میکند. مشتریان همیشه تمایل بیشتری به خرید از یک برند "انسانی" دارند که میتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.
- منبع بسیار خوبی از دادههای تحلیلی است
تقریباً همهى بسترهای محبوب رسانههای اجتماعی به شما امکان میدهند به اطلاعات حساب خود دسترسی پیدا کنید و به آمار نگاهی بیندازید. علاوه بر این، ابزارهایی نیز وجود دارد که به شما کمک میکند دادههای تحلیلی را جمعآوری کنید و تلاشهای بعدى بازاریابی خود را بر اساس واکنش مخاطبان مورد نظر خود نسبت به فعالیت بازاریابی در شبکههای اجتماعی، انجام دهید. کشف کنید که چه چیزی توجه مشتری بالقوه شما را به خود جلب میکند!
- باعث افزایش سطح آگاهی از برند میشود
بازاریابی در شبکههای اجتماعی باعث ایجاد تعامل اجتماعی میشود، مانند نظرات، پستها، بازنشرها، پسندیدنها. همهى این موارد، چه از طریق دهان به دهان شدن بین مردم و چه از طریق الگوریتمهای بستر نرمافزاری، به معرفی برند شما در برابر مخاطبان گستردهتر کمک میکنند.
- رتبهی بهتر در موتور جستجو را فراهم میکند
حضور در شبکههای اجتماعی به شما امکان میدهد بک لینک بیشتری بدست آورید و تمام مطالب خود را به زیبایی بهم گره بزنید. این کار تأثیر مثبتی در رتبهی شما در موتور جستجو دارد، بنابراین میتواند ترافیک ارگانیک بیشتری ایجاد کند.
- ارتقاى مقرون به صرفه برای مشاغل شرکت به مشتری(B2C) را ارائه میدهد
فیسبوک و اینستاگرام هر دو به حسابهای تجاری اجازه میدهند کمپینهای تبلیغاتی هدفمند را راه اندازی کنند. این موارد بسیار مقرون به صرفهتر از تبلیغات تلویزیونی هستند و معمولاً به خاطر هدفگیری مناسب، مشتریان احتمالی بیشتری را به همراه دارند. (نکته: مشاغل B2B شانس کمتری دارند، اغلب تبلیغات برای آنها گرانتر است)
معایب بازاریابی شبکههای اجتماعی
حتی با وجود تمام آن مزایای خارق العاده، همیشه روى دیگر سکه نیز وجود دارد. بازاریابی در شبکههای اجتماعی نیز دارای اشکالاتی است:
- بازخورد منفی
متأسفانه، شبکههای اجتماعی مملو از ترولها و رباتهایی است که عاشق حاشیهسازی هستند. اگر مورد حمله آنها قرار بگیرید و نتوانید به خوبی از پس آن برآیید، میتوانید قربانی بازخورد منفی شوید و اعتبار خود را لکهدار کنید.
- وابستگی زیادی به تبلیغات دارد
تبلیغات راه اصلی ایجاد پتانسیل تقاضا برای کسانی است که بازاریابی در شبکههای اجتماعی را انجام میدهند. اگرچه این یک کانال عالی برای کسب درآمد است، اما بسیار آزاردهنده نیز است. اگر با تبلیغات جذب شما شوند، میتوانید برای دنبال کنندگان خود بسیار ناامیدکننده باشید و در واقع شروع به از دست دادن آنها کنید. رشد ارگانیک چالش برانگیز است.
- نرخ پایین بازگشت سرمایه
بازاریابی در شبکههای اجتماعی برای افزایش سطح آگاهی از برند عالی است، اما متأسفانه یکی از کمترین نزخ بازگشت سرمایه را در بین استراتژیهای بازاریابی آنلاین را دارد.
نتیجهگیری
به راحتی میتوان گفت که بازاریابی در شبکههای اجتماعی و فروش اجتماعی مفاهیم بسیار متفاوتی هستند. اولی تمرکز بر روی اقدامات فوری است و میتواند طیف وسیعی از اهداف مختلف را برآورده کند، در حالی که دومی بیشتر یک استراتژی بلند مدت است که بر افزایش فروش از طریق ایجاد روابط مطمئن با مشتریان بالقوه متمرکز است. بازاریابی شبکههای اجتماعی مفهومی مفید برای تجارت است، در حالی که فروش اجتماعی رضایت متقابل را برای هر دو طرف، شرکت و مشتریان بالقوه ایجاد میکند.
در عین حال، غیرمنصفانه است که ادعا کنیم این دو مفهوم با هم همپوشانی ندارند. هر دو در ایجاد اعتبار یک نام تجاری و ارتقا سطح آگاهی از برند فوقالعاده موثر هستند. حقیقت این است که بهترین روش برای اجرای این موارد، ترکیبى از هر دو روش است. با ترکیب فروش اجتماعی و بازاریابی شبکههای اجتماعی، میتوانید چندین مشکل را همزمان برطرف کنید و به طور موثر از منابع موجود برای اطمینان از رشد تجارت خود استفاده کنید.
#
بازاریابی
#
تبلیغات و بازاریابی
#
مدیریت تبلیغات
#
مدیریت کسب وکار( MBA )
#
تبلیغات
#
فروش اجتماعی
#
شبکههای اجتماعی