فرض کنیم پاستیل خرسى قرمز و پاستیل خرسى زرد فرزندى دارند، والدین چند درصد قرمز و زرد به فرزندان خود میدهند؟
خوب با فرض اینکه ژنتیک پاستیل خرسى به همان روش ژنتیک ما عمل کند، فرزندان یک مجموعه کروموزوم از مادر و یک مجموعه کروموزوم از پدر خود خواهند داشت یعنى 50 درصد از هرکدام.
اما قبل از اینکه جفت کروموزومهای ما (و ژن هایی که از آنها ساخته شدهاند) به نسل بعدی منتقل شوند، دور هم جمع میشوند. به عنوان مثال، DNA از کروموزوم 3 که از مادر خود به ارث بردهاید، در فرایندی به نام نوترکیبی ژنتیکی، با بخش معادل DNA از نسخه دوم کروموزوم 3، که از پدر خود گرفتهاید، مبادله میشود.
این بدان معناست که بچههای پاستیل خرسى قرمز و زرد لزوماً یک چهارم DNA پدربزرگ و مادربزرگ پاستیلى خود را ندارند.
بنابراین، همزمان با جفت شدن پاستیلهای نیمهقرمز و نیمهزرد و سپس فرزندان آنها، ترکیب آنها کمی مبهم میشود.
ما به طور تصادفی در حساب توییتر جی وان باول، متخصص مغز و اعصاب دانشگاه نیویورک، با ایدهی بینظیر ژنتیک پاستیلهای خرسی برخوردیم که به سرعت زیاد در حال همهگیر شدن بود و تصمیم گرفتیم نسخه خود را از آن بسازیم. با وجود اینکه یک ایده ساده پشت آن است، اما نشان میدهد که ژنتیک میتواند به سرعت پیچیده شود.
بدیهی است که اگرچه این یک روش خوشآیند برای نشان دادن به ارث رسیدن است، اما همه چیز را نشان نمیدهد. به عنوان مثال، این تصویر هیچ ویژگی رفتاری غالب یا مغلوب به ما نشان نمیدهد.
در حقیقت، به طور منظم در کلاس درس زیستشناسی برای نشان دادن وراثت ژنتیکی و یکی از مهمترین قسمتهای پایهای ژنتیک یعنی نحوه انتقال انواع ژن، از پاستیلهای خرسی استفاده میشد. برای نشان دادن این که دقیقا چگونه ژنهای خاص و صفات مرتبط با آنها از مادر و پدر دریافت میشوند (و برای تعیین نسبت نحوه تقسیم پاستیلهای خرسی)، ممکن است لازم باشد چیزی طراحی کنیم که همه دانشآموزان زیستشناسی دبیرستان باید با آن آشنا باشند.
نمونهای از مربع پانت با استفاده از گیاهان نخود سبز (غالب) و زرد (مغلوب)
این مربع به شما این امکان را میدهد که ببینید کدام صفت غالب است (با حرف بزرگ) و همچنین ترکیبات احتمالی صفاتی که میتوانید با آن مواجه شوید را مشخص میکند.
# ژنتیک # شجره نامه # نوترکیبی ژنتیکی # مربع پانت